Boete voor NFL-spelers die uit protest knielen tijdens volkslied

American footballers die weigeren te gaan staan bij het Amerikaanse volkslied, worden daar voortaan voor gestraft.

Topbestuurder Roger Goodell van de National Football League (NFL) liet woensdag weten dat de betreffende clubs van die spelers voortaan een geldboete krijgen. Goodell vermeldde niet hoe hoog die boete is.

Afgelopen seizoen kwam het geregeld voor dat sporters uit de NFL knielden als voor aanvang van een wedstrijd het Amerikaanse volkslied klonk. Daarmee protesteerden zij tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen.

Donald Trump vindt dat respectloos. De Amerikaanse president noemde de American footballers die knielden in een tweet zelfs 'hoerenzonen' en riep Amerikanen op niet meer naar de wedstrijden te gaan van de NFL.

Verplichting

American footballers kunnen er vanaf komend seizoen wel voor kiezen om tijdens het spelen van het volkslied in de kleedkamer te blijven zitten en pas daarna naar buiten te gaan. Nu is het nog zo dat iedereen verplicht is op het veld te staan als het The Star-Spangled Banner klinkt.

De spelersvakbond reageerde woensdag verbaasd op de beleidswijziging en zegt helemaal niet geraadpleegd te zijn. Een woordvoerder zegt de veranderingen te zullen doornemen en waarschuwde alvast dat de vakbond niet zomaar akkoord gaat.

Lees meer over:
nfl
Tip de redactie