De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag ook de vierde wedstrijd in de Nations League gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was in Toyota nipt met 3-2 te sterk voor België: 21-25, 25-19, 23-25, 31-29 en 15-10.

Oranje had opvallend genoeg haar handen vol aan de Belgischen en kreeg in de vierde set zelfs een wedstrijdpunt tegen, maar die werd weggewerkt.

Nederland zegevierde in de nieuwe competitie vorige week al drie keer in Jekaterinenburg, tegen Argentinië (3-1), Thailand (3-0) en Rusland (3-0).

De nummer vier van de laatste Olympische Spelen speelt in Toyota deze week verder nog tegen de Verenigde Staten en Japan.

Oranje had de overwinning op België voor een groot deel te danken aan Anne Buijs. De passer/loper redde haar team op belangrijke momenten.

Basisteam

Buijs deed niet vanaf het begin mee. Morrison koos tijdens de start van de tweede speelronde voor een ander basisteam dan vorige week in Rusland.

Tegen België vormden Yvon Beliën, Celeste Plak, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Slöetjes, Britt Bongaerts, Nicole Koolhaas en libero Myrthe Schoot het basisteam.

Nadat Nederland de vierde set moeizaam naar zich toetrok, was het verzet van België gebroken. Aan de hand van de serverende Balkestein-Grothues en Buijs aan het net, bouwde Oranje een ruime voorsprong op en werd het niet meer spannend.

De Nations League is de vervanger van de World Grand Prix, het prestigieuze toernooi dat Nederland in 2007 op haar naam schreef. In totaal doen zestien landen mee, die vijf driedaagse toernooien spelen.

Oranje komt twee keer in actie in eigen land, in Apeldoorn (29-31 mei) en in Rotterdam (5-7 juni). Eind juni is in het Chinese Nanjing de strijd om de medailles.