Lars Michaelsen, de Astana-ploegleider die begin mei bijna een vrijwilliger aanreed in de laatste etappe van de Ronde van Yorkshire, is vrijdag stevig gestraft door de disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI.

Michaelsen is voor vijftig dagen geschorst en moet een boete van 5.000 Zwitserse frank (ruim 4.200 euro) betalen.

De 49-jarige oud-renner uit Denemarken zat achter het stuur van de Astana-auto die bijna voor een ernstig ongeluk zorgde.

Signaalgever Philip Sullivan stond op een verkeersheuvel aanwijzingen te geven toen de ploegleiderswagen van Michaelsen met hoge snelheid op hem af kwam rijden. Sullivan kon nog net op tijd wegduiken en hield geen verwondingen over aan het incident.

Auto Astana rijdt bijna vrijwilliger omver in Yorkshire
25
Auto Astana rijdt bijna vrijwilliger omver in Yorkshire

Onderzoek

Michaelsen heeft volgens de UCI toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de bijna-aanrijding en meegewerkt aan het onderzoek.

Astana bood een dag na het incident al zijn excuses aan. "De sportdirecteur die de wagen bestuurde heeft direct na de etappe contact opgenomen met de organisatie om zijn excuses aan te bieden. Het spijt ons en dit zal nooit meer gebeuren", schreef de WorldTour-ploeg uit Kazachstan.