Michael van Gerwen heeft donderdag in grootse stijl zijn vierde titel in de Premier League Darts veroverd. De Nederlandse nummer één van de wereld was in de finale in de O2 Arena in Londen veel te sterk voor de Engelsman Michael Smith: 11-4.

Van Gerwen vloog tegen Smith uit de startblokken en nam binnen een mum van tijd een comfortabele 3-0 voorsprong.

'Mighty Mike' bleek daarmee gelijk de genadeklap te hebben uitgedeeld, want hij liep vervolgens ook nog eens uit naar 8-1.

Van Gerwen kon het zich daardoor veroorloven dat hij na de pauze wat van zijn concentratie verloor en Smith terugkwam tot 10-4, maar de spanning keerde geen moment terug.

Heel even mocht Van Gerwen zelfs ruiken aan zijn eigen recordgemiddelde van 123,40 punten per drie pijlen, maar door de wat rommelige slotfase moest hij uiteindelijk genoegen nemen met 112,37.

280.000 euro

Van Gerwen noteerde daarmee wel het hoogste gemiddelde ooit in een finale van de Premier League Darts en het op één na beste gemiddelde aller tijden in de eindstrijd van een televisietoernooi.

De 28-jarige Brabander kreeg eerder op de avond van wereldkampioen Rob Cross, eveneens uit Engeland, in de halve finales iets meer tegenstand: 10-6.

Smith nam het daarin op tegen de Schot en tevens zijn goede vriend Gary Anderson en trok enigszins verrassend met dezelfde cijfers aan het langste eind: 10-6.

Van Gerwen verdiende met zijn eindzege ruim 280.000 euro. Dat bedrag kwam bovenop de dik 28.000 euro die hij al had ontvangen voor zijn eerste plaats in de reguliere competitie.

De Vlijmenaar won de Premier League Darts ook al bij zijn debuut in 2013 en in 2016 en 2017. Hij was in 2014 en 2015 de runner-up.