Basketballer Henk Norel stopt na elf jaar en 79 interlands bij Oranje. De dertigjarige center wil zich in de laatste jaren van zijn carrière volledig focussen op zijn Spaanse club Gipuzkoa uit San Sebastián.

"Daarvoor heb ik al mijn energie en rustperiodes nodig, ook in de zomermaanden. Dit is niet meer te combineren met het uitkomen voor de 'Orange Lions', hoe jammer ik dit ook vind", zegt Norel donderdag op de site van het Nederlands basketbalteam.

De 2,13 meter lange Zuid-Hollander debuteerde in 2006 op achttienjarige leeftijd in de nationale ploeg. Norel werd drie jaar later bij de jaarlijkse 'draft' voor de NBA gekozen door Minnesota Timberwolves. Tot een avontuur in de Noord-Amerikaanse competitie is het echter nooit gekomen.

Norel speelt al jarenlang in de Spaanse competitie, algemeen beschouwd als de op een na sterkste basketbalcompetitie ter wereld.

Met Oranje bereikte Norel het EK van 2015, het hoogtepunt uit zijn interlandcarrière. "Voor het eerst na 25 jaar deed Nederland weer mee. Heel bijzonder. Elke keer dat ik in de line-up stond tijdens het Wilhelmus heb ik als eervol ervaren."

Van Helfteren

Bondscoach Toon van Helfteren begrijpt het besluit van Norel. "Tegelijk vind ik het natuurlijk jammer. Binnen en buiten het team is er veel waardering geweest voor Henk. Mede door al zijn ervaring is Henk voor mij altijd de speler geweest die het team op het veld bij elkaar hield."

Oranje speelt over ruim een maand zijn volgende twee interlands. In de kwalificatie voor het WK van 2019 zijn Roemenië en Italië de tegenstanders in Groningen.

Dat zijn de laatste twee duels in de eerste groepsfase. Nederland staat na vier wedstrijden op de derde plaats met één zege en drie nederlagen. De top drie plaatst zich voor de volgende ronde.