Niek Kimmann en Laura Smulders voeren de Nederlandse selectie voor de wereldkampioenschappen BMX in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku aan. Bondscoach Bas de Bever maakte donderdag de selectie bekend voor de WK, die van 5 tot en met 8 juni plaatsvinden.

"We reizen met veel vertrouwen af naar de WK, wetende dat Kimman en Smulders dit seizoen al een hoog niveau halen met overwinningen in de European- en World Cup. Selectiebreed hebben we potentiële kandidaten voor de top acht en het podium", aldus De Bever.

Kimmann en Smulders gaan beiden aan kop in het wereldbekerklassement. De 21-jarige Kimmann won zondag in Heusden-Zolder en heeft nu in de wereldbekerstand 795 punten. De Fransman Joris Daudet volgt met 685 punten.

Ook de 24-jarige Smulders was zondag de beste bij de wedstrijd in België. De Nederlandse heeft 815 punten, ruim tweehonderd meer dan landgenote Judy Baauw die tweede staat.

Bij de mannen zijn verder Twan van Gendt, Dave van der Burg, Kevin van de Groenendaal, Jay Schippers en Joris Harmsen opgenomen in de selectie. Smulders en Baauw krijgen gezelschap van Merle van Benthem, Ruby Huisman en Merel Smulders.

Junioren

Vorig jaar zorgde Van de Groenendaal bij de junioren voor de enige Nederlandse medaille door zilver te pakken. Kimmann greep toen met een vierde plek net naast het eremetaal in Rock Hill (Verenigde Staten). Smulders noteerde bij de vrouwen de beste Nederlandse uitslag met een zesde plaats.

Kimmann kroonde zich in 2015 verrassend tot wereldkampioen. Een jaar later pakte hij zilver.

Smulders stond één keer op het WK-podium bij de Supercross; in 2014 veroverde de Nijmeegse brons.