De Nederlandse volleybalvrouwen hebben dinsdag hun eerste wedstrijd de Nations League gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was in het Russische Jekaterinenburg met 3-0 (25-20, 26-24 en 25-13) te sterk voor Thailand.

De Nations League is de vervanger van de World Grand Prix en daarmee de nieuwe landencompetitie op het hoogste niveau. De intercontinentale competitie bestaat uit zestien landen, die elk vijftien poulewedstrijden spelen, verdeeld over vijf driedaagse toernooien.

Oranje is - mede dankzij de tweede plek op het EK in oktober vorig jaar - een van de twaalf 'core teams' van de Nations League en is daarmee zeven jaar lang verzekerd van deelname. Vier teams woden aangeduid als 'challenger teams', waarvoor een degradatieregeling geldt met de continentale landencompetities.

Thailand, ook een van de 'core teams', kon in de eerste set lang aanhaken door goed verdedigend werk, maar Nederland drukte door vanaf 12-11 en pakte de set met 25-20.

In de tweede set werd een comfortabele voorsprong van vier punten door de volleybaldames nog bijna uit handen gegeven, op het vijfde setpunt was het toch raak (26-24). De Thaise vrouwen konden in de derde set geen weerstand meer bieden (25-13).

Slöetjes

Lonneke Slöetjes, die vorig weekend nog de Champions League won met haar Turkse club Vakifbank, speelde niet mee tegen Thailand. Nederland komt woensdag in actie tegen Argentinië en dan zal Sloetjes wel binnen de lijnen staan. Donderdag wacht een duel met Rusland.

Oranje komt in de Nations League ook zes keer in actie in eigen land. In mei speelt de ploeg van Morrison zijn derde sessie van drie wedstrijden in Apeldoorn en in juni een sessie in Rotterdam.