Mark Williams mag zich voor de derde keer in zijn loopbaan en na vijftien jaar weer wereldkampioen snooker noemen. De Welshman was maandag in Sheffield in een spannende finale te sterk voor John Higgins: 18-16.

De 43-jarige Williams nam een voorsprong van 15-10, waarna hij zijn Schotse opponent terug zag komen tot 15-15. Dankzij een sterk slot pakte hij na 2000 en 2003 de derde wereldtitel in zijn loopbaan.

Viervoudig wereldkampioen Higgins (42) verloor vorig jaar eveneens de finale, toen de Engelsman Mark Selby diens derde wereldtitel pakte.

Williams, de verliezend finalist van 1999, komt met zijn derde titel op gelijke hoogte met John Spencer en dus Selby. De Schot Stephen Hendry is als zevenvoudig wereldkampioen nog altijd recordhouder.

"Vorig jaar verloor ik in de kwalificatie en deed ik hier niet eens mee. Toen bekeek ik het WK onder het genot van een paar biertjes vanuit een caravan. Ongelooflijk", zei Williams, die met zijn zege bijna een half miljoen euro pakte.

"Ik dacht er serieus over na om te stoppen met snooker, maar mijn vrouw Joanne zei me dat ik niet de hele dag thuis kon gaan zitten. Nu ben ik weer in behoorlijke vorm."