Asbel Kiprop kan niet geloven dat hem wordt verweten doping te hebben gebruikt. De Keniaanse topatleet voelt zich bedrogen en gaat er alles aan doen om te bewijzen dat hij onschuldig is.

"De prestaties die ik heb neergezet in mijn loopbaan zie ik voor mijn eigen ogen afbrokkelen. En dat voor een misdaad die ik niet eens heb gepleegd", zegt een emotionele Kiprop in gesprek met de BBC.

De drievoudig wereldkampioen op de 1500 meter werd in november vorig jaar betrapt op het gebruik van epo en deze week werd bekend dat ook de B-staal positief uitviel.

Volgens Kiprop is hij afgeperst door de mensen die de dopingcontrole destijds uitvoerden, maar het onafhankelijke integriteitsteam in de atletiek (AIU) concludeerde na onderzoek dat zijn aantijgingen niet kloppen. 

Trauma

Volgens Kiprop, die in 2011, 2013 en 2015 de wereldtitel veroverde en in 2008 met terugwerkende kracht olympisch kampioen werd op de 1500 meter, hebben de berichten over vermeend dopinggebruik zijn leven in de war gegooid.

"Dit heeft me getraumatiseerd. Ik vind het lastig om op openbare plekken te komen, op social media te kijken en mijn dagelijkse activiteiten uit te voeren. Mijn familie en ik zijn er kapot van."

Kiprop rust dan ook niet voordat hij is vrijgesproken. "Deze zaak is al vanaf het begin ongefundeerd en ik ga er alles aan doen om mijn onrecht te bewijzen."