Michael van Gerwen heeft zich donderdag verzekerd van de eerste plaats in de reguliere competitie van de Premier League. De nummer één van de wereld boekte tijdens de veertiende speelronde in Birmingham tegen wereldkampioen Rob Cross alweer zijn elfde zege van het seizoen: 7-2.

Van Gerwen liet geen spaan heel van Cross en gunde hem bij een comfortabele 4-0 voorsprong slechts de vijfde leg en niet veel later bij 5-1 ook de zevende leg.

'Mighty Mike' stond heel even zelfs op een uitzonderlijk hoog gemiddelde van 118 punten per drie pijlen, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met 111,57.

Van Gerwen verbrak daarmee wel het seizoensrecord, dat hij overnam van Gary Anderson, die halverwege februari tijdens de derde speelronde in Newcastle 110,79 noteerde.

Van Gerwen zette Cross voor de tweede keer in deze editie van de Premier League opzij, nadat hij dat begin februari tijdens de openingsspeelronde in Dublin eveneens met 7-2 had gedaan.

Revanche

De Brabander nam destijds revanche voor zijn pijnlijke 6-5 nederlaag tegen Cross van precies een maand daarvoor in de halve finales van het WK in het Alexandra Palace in Londen.

Van Gerwen eindigt voor de zesde opeenvolgende keer bovenaan in de reguliere competitie van de Premier League en verdient daarmee tevens een cheque van liefst 25.000 Britse pond.

De Vlijmenaar veroverde de afgelopen twee jaar in de daaropvolgende play-offs ook daadwerkelijk de titel en eiste die bij zijn debuut in 2013 ook al voor zich op.

Van Gerwen neemt het over twee weken in de halve finales op tegen de nummer vier van de reguliere competitie en stuit gelijk daarna in de eventuele finale op de nummer twee of drie in de O2 Arena in Londen.

Nummer drie Cross plaatste zich ondanks de nederlaag tegen Van Gerwen voor de play-offs doordat nummer vijf Daryl Gurney niet verder kwam dan een 6-6 gelijkspel tegen runner-up Michael Smith.

Van Barneveld

Raymond van Barneveld won overtuigend met 7-3 van Anderson, maar had daar niets aan omdat hij vorige week in Manchester op basis van het legsaldo al werd uitgeschakeld in de strijd om een plek in de top vier.

De Hagenaar begon zeer goed aan de partij en nam dankzij drie breaks al snel een 4-1 voorsprong en gaf Anderson in het vervolg geen kans meer om terug te komen.

Anderson staat vierde en kan die plek alleen nog verspelen aan Gurney, maar hij heeft volgende week tijdens de laatste speelronde in Aberdeen al aan twee legs voldoende in zijn confrontatie tegen Van Gerwen.

Peter Wright deed in Birmingham de achtste en laatste plaats over aan Simon Whitlock door in een rechtstreeks gevecht met 7-4 aan het langste eind te trekken.

Van Gerwen voert de ranglijst aan met 23 punten uit vijftien wedstrijden, gevolgd door Smith (19 uit 15), Cross (18 uit 15), Anderson (17 uit 15), Gurney (15 uit 15), Van Barneveld (15 uit 15), Wright (13 uit 15) en Whitlock (12 uit 15).