Henk Grol en Roy Meyer kunnen nog maximaal brons pakken op de EK judo in Tel Aviv. De Nederlanders verloren beiden in de kwartfinales van de klasse boven de 100 kilogram en komen later vandaag in actie in de herkansingen. Bij de vrouwen haalden Karen Stevenson (tot 78 kilogram) en Tessie Savelkouls (boven de 78 kilogram) wel de laatste vier.

Zowel Grol als Meyer is daardoor twee zeges verwijderd van de derde plaats. De 26-jarige Meyer pakte vorig jaar al EK-brons en Grol gaat in Tel Aviv voor zijn zevende EK-medaille.

De 33-jarige Grol pakte drie keer zilver en drie keer goud, maar dat was in de klasse tot 100 kilogram. Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij geen medaille pakte, stapte Grol over naar de klasse boven de 100 kilogram.

In de kwartfinales in Tel Aviv verloor Grol van de Tsjech Lukas Krpalek, de huidige olympisch kampioen tot 100 kilogram. Krpalek liep snel tegen twee straffen op. Grol kreeg vlak voor tijd eveneens zijn tweede straf, waarop de partij verlengd moest worden.

In die verlenging was Krpalek de Nederlander de baas. De 26-jarige Meyer verloor zijn kwartfinale van Tamerlan Bashaev. De Rus won in de golden score met ippon.

Van 't End

In de klasse tot 90 kilogram is Noël van 't End veroordeeld tot de herkansingen. De 26-jarige Van 't End won zijn eerste partij van Davis Duda uit Letland met ippon en was daarna opnieuw op ippon te sterk voor Falk Petersilka uit Duitsland.

In de kwartfinales verloor de 26-jarige Van 't End op waza-ari van de Spanjaard Nikoloz Sherazadisjvili, waardoor ook hij maximaal brons kan pakken deze EK.

Ook Jesper Smink vertegenwoordigde Nederland in de klasse tot 90 kilogram, maar hij haalde de kwartfinales niet. Smink verloor in de derde ronde op ippon van de huidige wereldkampioen Nemanja Majdov uit Servië.

Van 't End in actie tegen Nikoloz Sherazadisjvili

Van 't End in actie tegen Nikoloz Sherazadisjvili

Savelkouls

Bij de vrouwen won Tessie Savelkouls haar eerste partij in de klasse boven 78 kilogram van de Kroatische Ivana Sutalo en daarna was ze in de kwartfinales te sterk voor Galyna Tarasova uit Oekraïne.

De Nederlandse won binnen drie minuten op straffen. Voor een plek in de finale neemt Savelkouls het op tegen de Franse Romane Dicko.

In de klasse tot 78 kilogram won Karen Stevenson haar eerste partij van de Belgische Sophie Berger, waarna ze in de kwartfinales met waza-ari afrekende met de Portugese Yahima Ramirez. In de halve finales treft Stevenson de Française Audrey Tcheumeo.

Het is zaterdag de laatste dag van het EK Tel Aviv en de teller van Nederland staat op één medaille. Kim Polling veroverde vrijdag goud in de klasse tot 70 kilogram.