Raymond van Barneveld is donderdag uitgeschakeld in de strijd om een ticket voor de play-offs van de Premier League Darts. De Hagenaar kwam tijdens de dertiende speelronde in Manchester niet verder dan een 6-6 gelijkspel tegen Rob Cross.

Van Barneveld begon niet goed aan de partij en moest in de derde leg al een break incasseren waarmee hij op een 1-3 achterstand werd gezet.

De winnaar van 2014 maakte die bij 4-5 ongedaan en nam vervolgens zelf brutaal de leiding (6-5) waardoor een stuntje in de maak was.

Van Barneveld slaagde er in de beslissende twaalfde leg echter niet in het Cross moeilijk te maken, waardoor zijn laatste hoop vervlogen ging.

'Barney' maakt namelijk definitief geen kans meer op een plek in de top vier en daarmee een plek in de kruisfinales van volgende maand in Londen.

Van Barneveld heeft namelijk met nog slechts twee speelrondes voor de boeg weliswaar vier punten achterstand op de nieuwe nummer vier Gary Anderson, maar kan dat verschil op basis van het legsaldo niet meer goedmaken.

Van Gerwen

Michael van Gerwen verstevigde op zijn beurt de koppositie in de prestigieuze competitie dankzij een klinkende 7-1 zege op Michael Smith en een 6-6 gelijkspel tegen Daryl Gurney.

Van Gerwen liet geen spaan heel van Smith en gunde zijn naaste achtervolger bij een 6-0 voorsprong alleen de zevende leg.

'Mighty Mike' vloog ook tegen Gurney uit de startblokken en kwam door middel van twee breaks al heel snel op een comfortabele 3-1 voorsprong.

Van Gerwen liet Gurney echter helemaal terugkomen tot 4-4, maar een derde break en daarmee een 5-4 voorsprong leek hem alsnog in veilige haven te loodsen.

De titelverdediger zag echter tot zijn onsteltenis dat Gurney in de tiende leg 156 uitgooide en vervolgens in de elfde leg ook nog eens op matchpoint kwam (5-6).

Rotterdam

Van Gerwen bleef in de beslissende twaalfde leg desondanks koel in zijn hoofd en voorkwam ternauwernood zijn derde nederlaag op rij in de Premier League Darts.

De tweevoudig wereldkampioen verloor vorige week in Rotterdam verrassend twee keer op rij, van achtereenvolgens Peter Wright (5-7) en Van Barneveld (5-7).

Verder op de avond in Manchester maakte Smith gehakt van Wright (7-1) en moest Anderson het hoofd buigen voor Simon Whitlock (5-7)

Van Gerwen voert met 21 punten uit 13 wedstrijden de ranglijst aan, gevolgd door Smith (18 uit 14), Cross (18 uit 14), Gary Anderson (17 uit 14), Gurney (14 uit 14), Van Barneveld (13 uit 14), Simon Whitlock (12 uit 14) en Wright (11 uit 14).

Van de nummers vijf tot en met acht maakt alleen Gurney nog kans op een topvierklassering maar dan moet hij wel zijn laatste twee duels (ruim) winnen en hopen op een misstap van of Cross of Anderson.