De vier Nederlandse judoka's in het lichtgewicht hebben op de eerste dag van de Europese kampioenschappen in het Israëlische Tel Aviv geen rol van betekenis kunnen spelen.

Amber Gersjes (categorie tot 48 kilogram) en Sanne Verhagen (-57) werden donderdag al in de eerste ronde uitgeschakeld, terwijl Margriet Bergsma (-57) en Tornike Tsjkadoea (-60) in de tweede ronde strandden.

De 21-jarige Tsjkadoea begon nog goed aan zijn EK-debuut door de Sloveen Matjaz Trbovc al na twintig seconden met een ippon te verslaan. In de tweede ronde moest de Europees juniorenkampioen van 2016 echter zijn meerdere erkennen in de Brit Ashley McKenzie.

Vrijdag komen met Juul Franssen, Sanne van Dijke, Kim Polling, Sam van 't Westende en Frank de Wit kanshebbers voor eremetaal in actie op de tatami. Henk Grol maakt zaterdag zijn EK-debuut in de zwaarste gewichtsklasse (vanaf 100 kilogram).

Bondscoach Maarten Arens heeft drie medailles als doel gesteld op de EK, waarmee hij de prestatie van vorig jaar in het Poolse Warschau hoopt te evenaren.