Abdi Nageeye heeft maandag voor een knappe prestatie gezorgd door als zevende te eindigen in de marathon van Boston. De Nederlandse atleet gaf ruim zeven minuten toe op de Japanner Yuki Kawauchi, die als eerste de finish passeerde.

Nageeye kwam in de regen en temperaturen van rond de vier graden tot een tijd van 2 uur, 23 minuten en 16 seconden. Daarmee was de geboren Somaliër zeven minuten en achttien seconden langzamer dan Kawauchi.

De Japanner bleef met 2.15,54 de Keniaanse titelverdediger Geoffrey Kirui maar liefst twee minuten en 25 seconden voor. De Amerikaan Shadrack Biwott werd twaalf seconden achter Kirui derde.

Halverwege de wedstrijd maakte de 29-jarige Nageeye deel uit van een kopgroep, waartoe ook Kawauchi behoorde. Na 30 kilometer lag de Nederlander zelfs even tweede.

Met nog vijf kilometer voor de boeg viel Nageeye terug naar de zesde plaats en was zijn achterstand op Kirui, die er alleen vandoor was gegaan, inmiddels bijna vijf minuten. De winnaar van vorig jaar werd in de slotfase nog ingehaald door Kawauchi, die vervolgens de zege voor zich opeiste.

Hamstring

Ondanks dat Nageeye op een plek bij de eerste vijf had gemikt, was hij toch blij met zijn resultaat. "De wedstrijd verliep heel goed", liet hij weten. "Het waren zware omstandigheden door de kou, regen en wind, maar het was een heroïsche race."

De Nederlands kampioen kreeg op een gegeven moment ook last van zijn hamstring. "Rond 32km wilde ik aanzetten om mee te gaan met Geoffrey Kirui maar ik voelde een steek in mijn hamstring waardoor ik bij Biwott en Kawauchi besloot te blijven."

"Een paar kilometer later werd de steek in mijn hamstring erger en verloor ik de coördinatie over mijn loopstijl waardoor de laatste kilometers ontzettend zwaar waren. Dit is mijn zwaarste marathon ooit geweest."

Achtste

Nageeye liep de marathon van Boston voor de tweede keer in zijn carrière. Twee jaar geleden eindigde hij nog als achtste op ruim vijf minuten van winnaar Lemi Berhamu. De wedstrijd in Boston is één van de zes majors in de marathonwereld.

Voor Nageeye was het zijn negende marathon in zijn loopbaan. Vorig jaar verbeterde hij in Amsterdam het Nederlands record van Kamiel Maase. Hij kwam toen tot een tijd van 2.08.16.