Kira Toussaint is als eerste Nederlandse zwemster onder de 'magische' grens van één minuut op de 100 meter rugslag gedoken. De 23-jarige Amstelveense tikte in de finale van de Swim Cup in Den Haag aan in 59,94 seconden.

"Die laatste 50 meter dacht ik alleen maar: nu, nu, nu!", zei Toussaint na afloop van haar race. De dochter van voormalig olympisch kampioene Jolanda de Rover traint sinds kort weer in Amsterdam na een paar jaar in de Verenigde Staten.

Eerder vrijdag kwam Toussaint in de series al tot 1.00,03. Daarmee evenaarde ze het Nederlands record van Femke Heemskerk.

De rugslagspecialiste voldeed daarmee tevens ruimschoots aan de limiet voor de EK langebaan in Glasgow, die begin augustus op het programma staan. Behalve Toussaint slaagde ook Tessa Vermeulen hier met 1.00,67 in.

Kamminga

Bij de mannen scherpte Arno Kamminga in Den Hag opnieuw zijn Nederlands record op de 200 meter schoolslag aan. In de finale liet de 22-jarige Katwijker een tijd van 2.08,75 noteren.

Met die tijd was Kamminga bijna een seconde sneller dan de recordtijd die hij eerder vrijdag in de series zwom. Toen realiseerde hij 2.09,57 en dook daarmee 37 honderdsten onder zijn Nederlands record. Met deze recordtijden voldeed Kamminga ook aan de EK-limiet.

Femke Heemskerk won de 200 vrij in 1.56,97 en was bijna anderhalve seconde sneller dan in de series, waarin ze al onder de EK-limiet dook. Kim Busch (26,39) plaatste zich op de 50 meter vlinderslag voor het toernooi in Glasgow en Mathys Goosen (23,63) volgde dat voorbeeld op hetzelfde nummer bij de mannen.

De Swim Cup in Den Haag is vrijdag begonnen en duurt tot en met zondag.