Khalid Choukoud is zondag de Nederlandse blikvanger in de marathon van Rotterdam. Hij krijgt een speciale behandeling, nu naaste rivalen Abdi Nageeye en Michel Butter niet meedoen.

"Ik vind het wel fijn. Het haalt wat druk weg om de eerste Nederlander te willen worden. Ik hoef nu op niemand te letten en kan helemaal mijn eigen race lopen", zegt de 32-jarige Choukoud vrijdag.

De Hagenaar loopt voor de derde keer in Rotterdam en heeft maar één doel, zijn persoonlijk record van 2.10.52 verbeteren.

"Die liep ik bij mijn debuut hier in 2014. Toen ging het zo lekker, dat ik zou willen dat het zondag weer zo gaat. Omdat ik nu meer ervaring heb en de afstand ken, moet het sneller kunnen. Misschien wel onder de 2.10."

Vorig jaar liep Choukoud ook in Rotterdam, maar toen viel hij tot zijn grote teleurstelling uit met een blaar onder zijn voet. "Ik praat daar liever niet meer over. Ik maakte een fout met mijn schoeisel en dat zal me niet nog eens gebeuren."

Op zeeniveau

Choukoud zocht zijn geboorteland Marokko op om zich voor te bereiden op de 38e editie van de marathon van Rotterdam. Hij maakte zijn kilometers in de kustgebieden op zeeniveau en altijd in zijn eentje.

"Dat vind ik het prettigst. Als ik met anderen train, heb ik veel meer kans dat ik me forceer en blessures krijg. Saai? Ach, als je het saai vindt, moet je geen marathonloper worden. Ik heb ook bewust niet op hoogte getraind, omdat je dan meer tijd moet nemen om te herstellen. Al met al is de voorbereiding super gegaan. Ik ben fit, gezond en mentaal sterker dan ooit."

Choukoud richt zich overigens op meer disciplines dan alleen de marathon. "Ik zal na Rotterdam de focus verleggen naar de baan en de cross. Heel misschien wil ik me voor de EK atletiek deze zomer in Berlijn kwalificeren op de 10.000 meter."

"Nee, de marathon op de EK trekt me niet. Ik wil aan het eind van dit jaar goed zijn op de EK veldlopen in Tilburg. Een kampioenschap in eigen land is voor mij het mooiste dat er is."

Favorieten

De marathon van Rotterdam begint zondag om 10.00 uur. Racemanager Marc Corstjens heeft wederom ingezet op een brede groep van sterke atleten die elkaar moeten helpen aan een mooie eindtijd.

Getu Feleke is op papier de snelste loper op de startlijst, met een persoonlijke toptijd van 2.04.50. Die liep de Ethiopiër in 2012 in Rotterdam, toen hij als tweede finishte.

Het parcoursrecord op de 42,195 kilometer door de Maasstad staat sinds 2009 op naam van de Keniaan Duncan Kibet: 2.04.27.

Marius Kimutai, de winnaar van 2017

Marius Kimutai, de winnaar van 2017