De Noorse langlaufster Marit Björgen (38) zegt de sport vaarwel. De succesvolste winterolympiër ooit neemt komend weekend afscheid bij de Noorse kampioenschappen.

"Ik merk dat ik niet meer de motivatie heb om nog een jaar alles te geven'', verklaart Björgen vrijdag tegenover tv-zender NRK.

Björgen veroverde in februari in Pyeongchang haar achtste gouden olympische medaille, waarmee ze zich kroonde tot succesvolste deelnemer ooit aan de Winterspelen.

Eerder won Björgen in Zuid-Korea al goud met de Noorse ploeg op de 4x5 kilometer estafette. Daarnaast veroverde ze zilver op de 15 kilometer skiatlon en brons op bij de teamsprint en de 10 kilometer vrije stijl.

"Dit was een perfect einde van mijn olympische carrière", zei Björgen in Pyeongchang al. Met ook achttien wereldtitels op zak neemt ze nu dus definitief afscheid.

Björndalen

Met in totaal vijftien olympische medailles bezit Björgen er één meer dan haar landgenoot Ole Einar Björndalen, die in het biatlon eerder deze week ook het einde van zijn loopbaan aankondigde.

Björndalen had zich niet gekwalificeerd voor de Winterspelen. Hij vergaarde in zijn lange carrière twintig wereldtitels in het biatlon, won 95 wereldbekerwedstrijden en heeft liefst dertien olympische medailles, waarvan acht gouden.