Erik van Loon, die in 2015 geschiedenis schreef in de Dakar Rally door als vierde te eindigen in het klassement bij de auto's, keert begin 2019 na een jaar afwezigheid terug in de woestijnrally door Zuid-Amerika.

"We hebben ambitieuze plannen", zegt de 49-jarige Van Loon dinsdag op zijn eigen site. De Brabander gaat wederom een duo vormen met navigator Wouter Rosegaar. Ze zullen rijden in een Toyota Hilux.

"Wouter en ik gaan een aantal zware wedstrijden rijden met de Toyota zodat we goed voorbereid aan de start komen en ik hoop kunnen strijden om de podiumplekken in Dakar", zegt Van Loon.

De vleesverwerker werd in 2015 samen met Rosegaar vierde, nog altijd de beste prestatie ooit van een Nederlander bij de auto's. Een jaar later ging hij voor een plek bij de beste drie, maar werd hij dertiende. In 2017 eindigde Van Loon als veertiende bij zijn negende Dakar-rally.

Na lang twijfelen besloot de Brabander begin dit jaar niet mee te doen aan de rally, omdat hij zich op zijn bedrijf wilde richten en niet heel enthousiast was over de route.

Bij afwezigheid van Van Loon werd Peter van Merksteijn op de achtste plaats de beste Nederlander in het eindklassement bij de auto's in Dakar 2018.