Zeven landen hebben het Internationaal Olympisch Comité (IOC) officieel laten weten dat ze graag de Winterspelen van 2026 willen organiseren.

Het gaat om Canada (Calgary), Italië (met Cortina d'Ampezzo, Milaan en Turijn), Japan (Sapporo), Oostenrijk (Graz), Zweden (Stockholm), Zwitserland (Sion) en Turkije (Erzurum).

"Ik ben heel blij met de interesse van de nationale comités en deze steden voor de organisatie van de Olympische Winterspelen", zegt IOC-baas Thomas Bach dinsdag.

Het IOC heeft de eisen versoepeld waaraan kandidaat-steden moeten voldoen. "We zijn een andere weg ingeslagen", aldus Bach "Ons doel is niet om een recordaantal kandidaten te hebben, maar om de beste stad te kiezen die de beste Spelen kan organiseren voor de beste atleten in de wereld."

Goedkoper

Het IOC gaat de kandidaten de komende maanden helpen om tot een zo goed mogelijk 'bid' te komen. Onder aanvoering van Bach heeft het IOC heel wat regels aangepast, zodat het voor steden goedkoper moet worden om de Spelen binnen te halen en te organiseren.

Zo is het niet langer verplicht om alle sportaccommodaties binnen één stad te concentreren en mag een geïnteresseerde stad zelf aangeven hoe het sportspektakel het beste past binnen de eigen infrastructuur en stedenbouwkundige plannen.

In het verleden trokken steden soms tientallen miljoenen euro's uit voor campagnes en liepen de organisatiekosten op tot vele miljarden. Die hoge kosten leidden ertoe dat geïnteresseerde steden afhaakten of zelfs tot een gebrek aan kandidaten.

Thialf

Als Sion de Winterspelen krijgt toegewezen zal het langebaanschaatsen mogelijk in Nederland worden gehouden.

Het bidcomité van de Zwitserse stad meldde vorige week aan NUsport dat er contact is geweest met NOC*NSF, maar dat het nog lang niet zeker is dat er voor het schaatsen bijvoorbeeld naar Thialf wordt uitgeweken.

IOC-leden zullen in september volgend jaar in Milaan beslissen waar de Winterspelen van 2026 worden gehouden. De komende twee Spelen zijn op Aziatische bodem, in Tokio (2020, zomer) en Peking (2022, winter). Parijs organiseert de Zomerspelen van 2024, vier jaar later is Los Angeles aan de beurt.