Het zeilteam Sun Hung Kai/Scallywag heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de zevende etappe van de Volvo Ocean Race.

De ploeg van schipper David Witt, met aan boord onder anderen de Nederlandse zeilster Annemieke Bes, is zwaar aangeslagen door het verlies van John Fisher.

Het 47-jarige Engelse bemanningslid sloeg vorige week op de Zuidelijke Oceaan overboord en werd niet meer teruggevonden.

Het ongeluk gebeurde op zo'n 2500 kilometer ten westen van Kaap Hoorn, bij stormachtige wind en hoge golven. Fisher was op dat moment niet aangelijnd, omdat hij naar voren liep om een loswapperend zeil op te ruimen. Precies op dat moment moest de boot gijpen en werd de Brit overboord geslagen door de overzwaaiende giek.

Bewusteloos

Zijn teamgenoten denken dat hij daardoor direct bewusteloos raakte. Ze wierpen twee boeien in het water om de positie te markeren waar Fisher in het water was gevallen. Nadat de Scallywag was gekeerd, bleef een urenlange speurtocht zonder succes.

Het team uit Hongkong moest de zoekactie staken omdat de weersomstandigheden te gevaarlijk werden. Ze zetten daarop koers naar Chili. De equipe blijft voorlopig in het Zuid-Amerikaanse land.

"Mentaal en fysiek was de tocht naar de kust voor iedereen een meedogenloze strijd. We bespreken in Chili hoe we verder gaan", laat de Scallywag op zijn website weten.

Eerder haakte Vestas 11th Hour Racing al af in de zevende etappe. De Amerikaans/Deense formatie was als tweede om Kaap Hoorn gevaren, achter Team Brunel, maar in de buurt van de Falklandeilanden brak de mast af.