De Nederlandse curlingmannen hebben zondag voor een stunt gezorgd door op het WK in Las Vegas olympisch kampioen Verenigde Staten met 6-4 te verslaan. In de derde wedstrijd verloor Oranje vervolgens met 2-5 van Zweden.

Tegen de VS stond Nederland na zeven ends met 4-3 achter, maar wist in de laatste drie ends steeds een punt te pakken, mede door een aantal slechte beurten van de Amerikanen.

Kanttekening is dat de Amerikaanse ploeg dit WK niet in de sterkste formatie aantreedt. De spelers die goud pakten in Pyeongchang zijn er in Las Vegas niet bij.

De overwinning op het gastland betekende de eerste zege van Nederland dit toernooi. De eerste wedstrijd werd zaterdag met 4-7 verloren van Zuid-Korea.

Zweden

Tegen Zweden, dat bij de Olympische Spelen in Pyeongchang de finale verloor van de VS, konden de Nederlandse curlers hun stunt geen goed vervolg geven.

In het eerste end pakte Zweden direct een 2-0 voorsprong en in het vervolg gaf de zevenvoudig wereldkampioen die marge niet meer uit handen.

Maandag neemt Oranje het eerst op tegen Japan en daarna tegen Duitsland. Vervolgens wacht Nederland nog zeven wedstrijden in de eerste ronde.

Spelen

Nederland ontbrak in februari op de Spelen. De ploeg van skip Jaap van Dorp, die verder bestaat uit Wouter Gösgens, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Alexander Magan, wist zich niet wist te plaatsen bij het OKT in december.

Op het WK vorig jaar in Edmonton was Nederland wel van de partij, maar toen werd alleen van Rusland gewonnen.