​Bokskampioen Anthony Joshua is zich ervan bewust dat hij zaterdag in zijn titelgevecht met Joseph Parker in het volgepakte Principality Stadium in Cardiff een grote kans maakt om te winnen als hij zijn hoofd koel houdt.

De 28-jarige Brit strijdt voor zo'n 78.000 toeschouwers met de twee jaar jongere Nieuw-Zeelander om de wereldtitels van de WBA, IBF en WBO.

"Hoewel er een fenomenale sfeer zal zijn, is er één ring en één scheidsrechter", zegt Joshua vrijdag tegen de BBC over zijn benadering van het gevecht waar de bokswereld reikhalzend naar uitkijkt.

Parker is een situatie als zaterdag in Cardiff niet gewend, weet Joshua. "Zoals altijd moet ik de gekte en de chaos die er heerst gewoon relativeren. Als Parker er even door verslapt, heb ik dat direct in de gaten."

Joshua is de titelhouder bij de boksbonden WBA en IBF. Hij versloeg in april vorig jaar op Wembley de gelouterde Wladimir Klitschko uit Oekraïne.

Het leverde Joshua de wereldtitel bij de WBA en prolongatie van zijn IBF-titel op. In oktober verdedigde hij die titels in Cardiff met succes tegen de Kameroener Carlos Takam.

Jaloers

De Brit staat zaterdag voor de derde keer in elf maanden in een uitverkocht stadion met bij elkaar zo'n kwart miljoen toeschouwers, tot grote trots van promoter Eddie Hearn.

"Dit is nog nooit vertoond in het Britse boksen. We moeten ervan genieten en het omarmen", zegt hij. "Het is geweldig dat men wereldwijd toekijkt en zegt: dat is in Groot-Brittannië. Mensen in de bokswereld zullen jaloers zijn."

Joshua was in al zijn twintig gevechten de sterkste op knock-out. Parker, sinds eind 2016 de wereldkampioen van de WBO, is ongeslagen in zijn 24 gevechten en won achttien keer op knock-out.

De Nieuw-Zeelander blaakt van het zelfvertrouwen. "Er zijn geen excuses, ik ben er honderd procent klaar voor. Ik heb geen blessures, geen probleempjes", zegt hij. "Ik wil de beste ter wereld zijn en er is dus reden om terug te deinzen In de eerste ronde zijn heel veel scenario's denkbaar. Als het aan mij ligt, jaag ik hem op."

Het wereldtitelgevecht tussen Joshua en Parker in Cardiff begint zaterdagavond vermoedelijk rond 23.30 uur Nederlandse tijd.