Denzel Comenentia heeft donderdag zijn eigen Nederlands record bij het kogelslingeren verbeterd bij wedstrijden in Texas. De Amsterdammer voldeed met een afstand van 76,29 meter bovendien aan de EK-limiet. Taymir Burnet mag komende zomer in Berlijn meedoen aan de 200 meter.

De 22-jarige Comenentia scherpte zijn eigen recordafstand aan tot 76,29. Hij slingerde zijn kogel ruim drieënhalve meter verder dan twee weken geleden in Atlanta (72,63).

Dat betekende destijds ook al een nationaal record. De oude topafstand stond met 71,77 meter op naam van Ronald Gram en hield bijna zestien jaar stand.

Comenentia kwam donderdag bij zijn tweede poging al tot 76,11 en zette het nieuwe record neer met zijn vijfde poging. In al zijn vier geldige pogingen slingerde hij de kogel verder dan zijn Nederlands record van twee weken geleden.

Zijn nieuwe record was bovendien ruim voldoende om komende zomer mee te mogen doen aan de Europese kampioenschappen in Berlijn. De limiet daarvoor staat op 74.00.

Burnet

Burnet voldeed op de 200 meter bij de Florida Relays in Gainesville ook aan de EK-limiet. De 25-jarige atleet kwam, met de maximaal toegestane rugwind, tot een tijd van 20,70. De limiet staat op 20,80.

Hensley Paulina (20,89), Giovanni Codrington (21,05) en Wouter Brus (21,60) slaagden niet in hun opzet zich voor het EK te plaatsen. Ze hadden bovendien iets te veel rugwind.

De Europese titelstrijd vindt vindt van 6 tot 12 augustus plaats in de Duitse hoofdstad.