De Australische cricketbond heeft spelers Steve Smith, David Warner en Cameron Bancroft zware schorsingen opgelegd voor hun betrokkenheid in het schandaal van vorige week in de testwedstrijd tegen Zuid-Afrika. 

Aanvoerder Smith en tweede captain Warner worden voor een jaar uitgesloten, terwijl slagman Bancroft een schorsing van negen maanden moet uitzitten, zo blijkt uit een statement van de Australische cricketbond. 

Warner mag in de toekomst bovendien nooit meer een leidende rol vervullen. Smith en Bancroft maken de komende twee jaar geen aanspraak op het aanvoerderschap bij Australië. 

De 28-jarige Smith gaf zaterdag toe dat zijn team op de derde dag van de vierdaagse wedstrijd in Zuid-Afrika met de cricketbal had geknoeid om voor een zogenoemde 'reverse swing' te zorgen, waardoor de bal een andere kant op beweegt dan de slagman zou verwachten.

De 25-jarige Bancroft was aangewezen om één kant van de bal ruwer te maken, maar zijn actie bleef niet ongezien. Televisiecamera's registreerden zijn geklungel met schuurpapier en steentjes. Warner zou het plan hebben bedacht.

Premier

Zelfs de Australische premier Malcolm Turnbull sprak zijn afschuw uit over het incident, waarna Smith en Warner zondag al besloten hun functie als aanvoerders bij het nationale team tijdelijk neer te leggen.

Beide spelers hoeven voorlopig ook niet meer te rekenen op speeltijd bij hun clubs in de Indiase Premier League. Smith (Rajasthan Royals) en Warner (Sunrisers Hyderabad) zijn voor de rest van dit seizoen uitgesloten.

Coach Darren Lehmann, die niet van het plan af wist en zodoende vrijuit gaat, neemt het enigszins op voor de spelers die zich hebben misdragen. "Het zijn geen slechte jongens, maar ze hebben wel een grote fout gemaakt."

Tim Paine (33), die bij Australië fungeert als 'wicketkeeper' (catcher), neemt in de laatste wedstrijd tegen Zuid-Afrika van vrijdag in Johannesburg de rol van aanvoerder op zich.

Australië won de eerste ontmoeting met Zuid-Afrika, maar dolf in de twee wedstrijden daarna het onderspit.