Anthony Joshua kijkt reikhalzend uit naar het boksgevecht van aankomende zaterdag in Wales tegen Joseph Parker. De 28-jarige Engelsman vindt zichzelf duidelijk favoriet voor de zege.

Joshua meent dat vooral zijn ervaring een groot voordeel is en denkt dat zijn twee jaar jongere Nieuw-Zeelandse opponent erg onder de indruk zal zijn van de omstandigheden in het Principality Stadium in Cardiff.

"We staan in een stadion waarin 80.000 mensen passen. Dat heeft Joseph nog nooit meegemaakt in zijn loopbaan en ik al vier keer", zegt Joshua dinsdag tegenover de BBC.

"Hij weet niet wat hij mee gaat maken. Je moet aan zulke omstandigheden wennen. Dat was bij mij ook het geval. Het is een ontmoedigende en overweldigende ervaring."

Joshua en Parker zijn beiden wereldkampioen in het zwaargewicht en het is voor het eerst dat twee mannen met die status tegenover elkaar staan in Groot-Brittannië. Ze strijden om de wereldtitels van de WBA, IBF en WBO.

Joshua is de titelhouder bij de boksbonden WBA en IBF. Hij versloeg in april vorig jaar op Wembley de gelouterde Wladimir Klitschko uit Oekraïne.

Het leverde Joshua de wereldtitel bij de WBA op en prolongatie van zijn IBF-titel. In oktober verdedigde hij eveneens in Cardiff die titels met succes tegen de Kameroener Carlos Takam.

Ongeslagen

Parker is sinds eind 2016 de wereldkampioen van de WBO. Hij is ongeslagen in zijn 24 gevechten en won achttien keer op knock-out. Joshua was in al zijn twintig gevechten de sterkste op knock-out.

Die cijfers gaan er volgens Joshua voor zorgen dat het zaterdag een "historisch" en "knetterend" gevecht gaat worden.

"Joseph weet dat er bloed gaat vloeien als hij het tegen mij gaat opnemen. Ik heb nog nooit een partij verloren en ben van plan om dat nu ook niet te gaan doen."

Toch heeft Joshua naar eigen zeggen wel veel respect voor Parker en zal er van onderschatting geen sprake zijn.

"Joseph is gevaarlijk. Hij is een koning waar hij vandaan komt, dus hij neemt die trots ook mee de ring in. Hij ziet het als een belangrijke taak om zijn land goed te vertegenwoordigen."

"Ik denk echt dat mensen dertig procent beter worden als ze tegen mij vechten. Daar moet ik mee dealen. Ik moet goed beseffen met wie ik te maken heb en op het juiste moment toeslaan."