De organisatie van de Volvo Ocean Race gaat ervan uit dat zeiler John Fisher, die maandag overboord sloeg bij Team Sun Hung Kai/Scallywag, is omgekomen.

"We moeten aannemen dat hij niet meer te vinden is", meldt voorzitter Richard Brisius van de zeilrace om de wereld dinsdag in een verklaring.

"Gezien de temperatuur van het koude water, de onstuimige zee en de tijd die is verstreken sinds hij overboord sloeg, moeten we aannemen dat John verloren is. Dit is een tragedie en we zijn er allemaal kapot van."

Het 47-jarige Britse bemanningslid van Team Sun Hung Kai/Scallywag sloeg maandagmiddag overboord tijdens de zevende etappe. Dat gebeurde op circa 2.500 kilometer ten westen van Kaap Hoorn bij stormachtige wind en hoge golven.

Hoewel Fisher reddingskleding droeg, slaagden schipper David Witt en de rest van het team op de Scallywag er niet in hem terug te vinden.

Staken

De Scallywag, met aan boord ook de Nederlandse Annemieke Bes, moest na uren vergeefs speuren de zoekactie staken. Ook uit eigen veiligheid, omdat de situatie op de zuidelijke oceaan bleef verergeren. De boot zal nog de nodige moeite hebben een veilige haven te vinden aan de Zuid-Amerikaanse kust.

Hulp van de andere zes deelnemende boten, waaronder de Nederlandse teams Brunel en AkzoNobel, was geen optie wegens het zware weer en de ligging van de boten ten opzichte van de Scallywag.

Een schip dat op ongeveer 400 zeemijl (circa 700 kilometer) van de plaats van het ongeval voer, heeft wel koers gezet richting de plek des onheils, maar is volgens de raceleiding nog zeker een dag onderweg.

Vragen

"Onze focus ligt nu op het zo goed mogelijk ondersteunen van het team. We weten dat er veel vragen zijn over hoe een van onze zeilers overboord kon slaan, maar die kunnen we pas beantwoorden nadat het team volledig is gehoord", aldus voorzitter Brisius.

Het was al de tweede keer deze Volvo Ocean Race dat er iemand te water raakte bij Team Sun Hung/Scallywag. In de vierde etappe sloeg Alex Gough overboord, maar hij kon weer aan boord gehesen worden.

Het gebeurt zelden dat een bemanningslid omkomt bij de Volvo Ocean Race. In 2006 werd het zeilteam van ABN Amro getroffen door het noodlot. Bemanningslid Hans Horrevoets sloeg bij zwaar weer overboord. Hoewel hij vrij snel gevonden werd, bleek reanimatie tevergeefs.

Team Brunel lag in de zevende etappe van de huidige editie op ongeveer 1.500 mijl van Kaap Hoorn aan kop. De etappe van 7.600 zeemijl, met start in Auckland en finish in Itajai in Brazilië, is de langste en de zwaarste.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!