Linda van Impelen heeft woensdag zilver veroverd op de reuzenslalom bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. 

De 32-jarige Brabantse zette in de eerste afdaling met 1.14,87 de tweede tijd neer. In de tweede heat was ze een fractie sneller (1.14,37), maar dat was slechts de zevende tijd van de negen deelnemers. Toch was haar totaaltijd voldoende voor de tweede plek.

Het goud ging naar de Japanse Momoka Muraoka, die in beide afdalingen ruim een seconde sneller was dan de Nederlandse. Op slechts zes honderdsten van Van Impelen greep de Oostenrijkse Claudia Lösch het brons.

Het zilver van Van Impelen is de vijfde Nederlandse medaille in Pyeongchang, waarmee de doelstelling van NOC*NSF behaald is. Eerder wonnen snowboardster Bibian Mentel en zitskiër Jeroen Kampschreur goud en pakten snowboarders Chris Vos en Lisa Bunschoten zilver.

Vier jaar geleden in Sochi veroverde Nederland maar één medaille op de Paralympics. Toen was er alleen goud voor Mentel.

Janken

Van Impelen doet al vanaf jonge leeftijd fanatiek aan skiën, maar na een ernstig ongeluk in 2009 in Australië moest ze vanwege een dwarslaesie verder als zitskiester. 

In Pyeongchang maakte de Helmondse haar debuut op de Paralympics. Ze was net op tijd fit na een val van een maand geleden. Dinsdag werd ze gediskwaliceerd op de supercombinatie en afgelopen weekend kwam ze niet verder dan een zevende plek op de super-G.

"Het vertrouwen moest weer terugkomen, maar op de speedonderdelen lukte dat niet", zei Van Impelen woensdag na haar zilveren race. "Ik vond het moeilijk om daar mee om te gaan, ik moest om de minuut janken omdat ik zo van mezelf baalde."

Tocht was het geen verrassing dat Van Impelen op de reuzenslalom revanche nam voor de afgelopen dagen, want het is haar beste onderdeel.

"Maar deze zilveren medaille is wel bizar. Mijn droom was om naar de Paralympische Spelen te gaan. Hier zilver winnen gaat wel iets verder. Ik wist dat het eventueel mogelijk zou zijn, maar dit had ik alleen durven dromen. Niet durven denken. Ik ben er superblij mee."

Kampschreur

Anna Jochemsen, die dinsdag tijdens de supercombinatie gevallen was, ging woensdag niet van start op de reuzenslalom.

Bij de mannen werd Kampschreur, die dinsdag nog goud won op de supercombinatie, gediskwalificeerd. In zijn eerste run miste hij het laatste poortje. De 18-jarige Kampschreur had de snelste tijd, maar werd uit de wedstrijd gehaald.

Niels de Langen ging in zijn eerste afdaling onderuit. Jeffrey Stuut, de vijfde Nederlandse skiër in Pyeongchang, kwam niet in de buurt van eremetaal. Hij eindigde op de twaalfde plek.

De Paralympics duren nog tot en met zondag. Voor de skiesters staat op de afsluitende dag de slalom op het programma.