Bibian Mentel heeft dinsdag uit handen van prinses Margriet haar gouden medaille ontvangen. De 45-jarige snowboardster prolongeerde maandag op de Paralympische Winterspelen van Pyeongchang haar titel op de cross.

Prinses Margriet is sinds 2005 erelid van het Internationaal Paralympisch Comité en bezocht in die functie tot en met dinsdag de Paralympische Spelen in Zuid-Korea.

Margriet zag maandag behalve Mentel ook Chris Vos en Lisa Bunschoten medailles veroveren op de snowboardcross (beiden zilver). "Het is ontzettend mooi om de enorme groei in de Paralympische Spelen te zien sinds ik in 2006 voor het eerst aanwezig was in Turijn'', vertelde de prinses.

"Het is nog steeds in ontwikkeling, maar de professionaliteit, innovatie en het niveau zijn allemaal sterk toegenomen. In 2006 waren er geen Nederlandse deelnemers bij de Winterspelen, nu zijn het er negen. En die hebben nu al vier medailles behaald.''

Dinsdag was er goud voor zitskiër Jeroen Kampschreur, de eerste titel voor een Nederlandse alpineskiër op de Paralympische Spelen.

"Ik bewonder de mentaliteit van deze toptalenten", aldus prinses Margriet. "Met hun doorzettingsvermogen, wilskracht en positiviteit zijn zij een voorbeeld en inspiratiebron voor mensen met én zonder beperking."