Jeroen Kampschreur heeft dinsdag goud gewonnen op de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. De 18-jarige zitskiër zegevierde op de supercombinatie.

Kampschreur legde de super-G af in 1.25,55 en stond daarmee derde. De Leiderdorper noteerde op het tweede onderdeel, de slalom, de snelste tijd van iedereen: 46,04. Daarmee liet hij de Fransman Frederic François (+1,32) en Jesper Pedersen (+2,15) uit Noorwegen achter zich in het totaalklassement.

Kampschreur, die werd geboren zonder scheenbenen en daardoor al op jonge leeftijd in een rolstoel belandde, zorgde voor de vierde Nederlandse medaille op de Paralympics. Maandag won Bibian Mentel goud op de snowboardcross. Lisa Bunschoten en Chris Vos pakten zilver op dat onderdeel.

Met een val op de afdaling en een zevende plek op de super-G kende Kampschreur een tegenvallende start in Pyeongchang. Later deze week heeft hij op de reuzenslalom en de slalom nog meer medaillekansen.

Jochemsen

Anna Jochemsen, Linda van Impelen, Jeffrey Stuut en Niels de Langen eindigden dinsdag naast het podium op de supercombinatie.

Bij de zitskiërs kon De Langen het voorbeeld van Kampschreur niet volgen. De drievoudig wereldkampioen gaf zeven seconden toe op zijn landgenoot en greep met een achtste plaats naast de medailles.

Jochemsen slaagde er op de combinatie niet in om een medaille te veroveren. Daar had de paraskiester na een vijfde plaats op de super-G nog wel zicht op, maar op de slalom ging de Utrechtse onderuit.

Poortje

Bij de zitskiesters eindigde Van Impelen op de vijfde plaats van de zes deelnemers die de finish haalden, mede doordat ze een poortje miste. Op de super-G zette ze met 1.39,08 de zevende tijd neer en op de slalom klokte ze de vijfde tijd: 1.03,84.

Paraskiër Stuut ging onderuit op de slalom. In de super-G had hij nog de twaalfde tijd neergezet.

Op woensdag staat voor de skiërs de reuzenslalom op het programma. De Paralympics in Pyeongchang duren nog tot en met zondag.