Het Zwitserse Berlinger zal niet langer de flesjes produceren die gebruikt worden bij dopingcontroles. In de aanloop naar de Winterspelen van Pyeongchang kwam naar buiten dat met de nieuwste modellen te rommelen was.

Een ARD-documentaire toonde aan dat de flesjes, zo gauw ze ingevroren waren, met de hand eenvoudig te openen waren. Daarmee waren ze fraudegevoelig.

Berlinger ging snel over tot de productie van de oude modellen en leverde 4500 dopingkits aan het wereldantidopingbureau WADA.

Het Zwitserse bedrijf meldde het WADA na de Spelen dat er nog steeds zorgen waren over de betrouwbaarheid van het materiaal. Uit eigen onderzoek was gebleken dat sommige flesjes niet bestand bleken tegen invriezen. Het bedrijf gaf daarop haar opdracht terug.

In afwachting van een nieuwe leverancier staat het WADA het gebruik van de door Berlinger geleverde flesjes nog toe. De antidopingorganisatie doet dat omdat geen van de aangesloten laboratoria onregelmatigheden heeft gemeld.

Tijdens de Winterspelen van Sochi in 2014 maakte Rusland gebruik van een staatsgestuurd dopingnetwerk, waarbij vervuilde dopingmonsters van Russische sporters werden verwisseld voor 'schone'.