Mikaela Shiffrin heeft voor het tweede jaar op rij het algemene klassement van de wereldbeker gewonnen. De Amerikaanse skiester had vrijdag aan een derde plaats genoeg op de reuzenslalom in het Duitse Ofterschwang.

De winst op de Duitse piste ging naar de Noorse Ragnhild Mowinckel, terwijl de Duitse Viktoria Rebensburg als tweede eindigde, net voor Shiffrin.

De olympisch kampioene op de reuzenslalom was voor haar laatste run al zeker van de titel. De Zwitserse Wendy Holdener verzuimde namelijk om bij de beste twee te eindigen. Zij bereikte de meet uiteindelijk als veertiende.

Shiffin heeft met nog één wedstrijd te gaan een onoverbrugbare voorsprong van 603 punten. "Heel tof dat ik er nu al zeker van ben", zei de 22-jarige Amerikaanse. "Nu kan ik echt genieten van de laatste races, zonder dat ik voor punten hoef te vechten."

Shiffrin kan zich zaterdag ook verzekeren van de wereldbeker op de slalom. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft ze een voorsprong van 175 punten op Petra Vlhova uit Slowakije.

Bij de mannen wist Marcel Hirscher zich vorige week al te verzekeren van de winst in de wereldbeker algemeen.