Gastland Zuid-Korea en Noord-Korea lopen vrijdag niet samen het olympisch stadion van Pyeongchang binnen bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. De twee landen konden het niet eens worden over een gezamenlijke vlag.

"Na onderling overleg hebben de beide Korea's besloten niet onder één vlag te paraderen", schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag.

Dat zou te maken hebben met kritiek vanuit Japan. Dat land was het niet eens met de vlag die vorige maand gebruikt werd bij de Olympische Spelen, waar Zuid-Korea en Noord-Korea wel samen meeliepen bij de openingsceremonie.

Op die vlag was de vorm van een gezamenlijk Korea te zien, inclusief de Rotsen van Liancourt, een eilandengroep waarover Zuid-Korea al jarenlang ruziet met Japan.

Doorbraak

De gezamenlijke intocht bij de Olympische Spelen werd gezien als een enorme doorbraak in de verhouding tussen de twee buurlanden, die al jaren in staat van oorlog met elkaar verkeren. Daarnaast vormden Zuid-Korea en Noord-Korea een gezamenlijk vrouwenteam bij het ijshockey.

De openingsceremonie van de Paralympische Spelen is vrijdag in Pyeongchang. De 45-jarige snowboardster Bibian Mentel draagt net als vier jaar geleden in Sochi de Nederlandse vlag.

Het evenement voor paralympische sporters duurt tot en met 18 maart.