De basketballers van Donar hebben een enorme stap richting de kwartfinales van de Europe Cup gezet. De Groningse formatie was dinsdag in een uitverkocht Martiniplaza met 103-76 te sterk voor Cluj-Napoca uit Roemenië.

Donar kan de eerste Nederlandse ploeg worden sinds 2009 die de kwartfinales van een Europees toernooi bereikt. Amsterdam schaarde zich in 2009 bij de laatste acht van de Euro Challenge, waarna het Cypriotische Proteas een maatje te groot bleek.

De return voor Donar in het Polyvalent Center van Cluj is volgende week woensdag. Houdt Donar stand, dan wacht in de kwartfinales een ontmoeting met het Montenegrijnse Mornar of Oostende uit België. Deze duels worden afgewerkt op 21 en 28 maart.

Donar trof met Cluj-Napoca een ploeg waar het ook in de poulefase al tegen had gespeeld. Toen werd zowel uit als thuis van de Roemenen gewonnen. De Groningers eindigden mede daardoor als winnaar van een groep waarin ook Keravnos uit Cyprus en het Belgische Mons zaten.

In de achtste finales werden tien teams uit de Europe Cup aangevuld met zes afvallers uit de Champions League, het hoogste Europese niveau. 

Initiatief

Voor ruim vierduizend toeschouwers begon de thuisploeg stroef aan de partij. Na het eerste kwart keek de ploeg van trainer Erik Braal tegen een kleine achterstand aan (19-20).

Donar nam daarna het initiatief en had bij rust een voorsprong van twaalf punten te pakken (46-34). Die voorsprong liep op tot 79-55 na het derde kwart en bedroeg bij het eindsignaal zelfs 27 punten.

Brandyn Curry werd topscorer bij de Groningers met 26 punten. Hij nam drie van de in totaal vijftien driepunters voor zijn rekening. Teddy Gibson, Evan Bruinsma en Drago Pasalic waren goed voor ieder zestien punten.