Kobe Bryant is dolgelukkig met de Oscar die hij zondag won in de categorie korte animatiefilm. De 39-jarige Amerikaan viel in de prijzen met zijn productie Dear Basketball.

"Om eerlijk te zijn: dit voelt beter dan het kampioenschap winnen", zei de vijfvoudig NBA-kampioen na de prijsuitreiking in Los Angeles. "Dit voelt voor mij als een bevestiging, dit is echt te gek!"

Dear Basketball is gebaseerd op een gedicht van Bryant uit 2015, zijn afscheidsseizoen. In de vijf minuten durende film worden hoogtepunten uit zijn twintig seizoenen durende carrière getoond.

De handgetekende animatie begint met de jeugdige Bryant die zijn liefde voor de sport beschrijft. Aan het einde van de video is het oude lichaam van Bryant te zien, dat hem niet langer in staat stelt om op het hoogste niveau te presteren.

Ego

De basketballegende begon na zijn carrière het productiebedrijf Kobe Studios. Met de Oscar in zijn handen had hij nog een advies voor sporters die aan het einde van hun carrière moeite hebben om afscheid te nemen.

"Het moeilijkste is om opnieuw te beginnen. Je moet je ego even negeren en iets nieuws opbouwen", aldus Bryant. "Je zult veel nieuwe dingen moeten leren. Je begint bij de basis en dat is het zwaarste gedeelte."

Overigens was Dear Basketball niet de enige sportgerelateerde film die werd onderscheiden met een Oscar. Icarus, de documentaire waarin Grigory Rodchenkov het staatsgestuurde Russische dopingnetwerk blootlegde, kreeg de prijs voor beste lange documentaire.