De Nederlandse boot Team AkzoNobel heeft dinsdag de zesde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen.

Met schipper Simeon Tienpont aan het roer bereikte de formatie na 21 dagen als eerste Auckland na een ongemeen spannende race over 6100 zeemijlen vanuit Hongkong.

Vijf boten maakten aan het begin van de dag nog kans op de dagzege. Uiteindelijk hield de negenkoppige bemanning van Team AkzoNobel het onder de vlag van Hongkong varende Team Sun Hung Kai/Scallywag, met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord, net achter zich.

Het verschil bedroeg twee minuten en veertien seconden, waarmee de race nog net tot de tien spannendste finishes ooit behoorde in de geschiedenis van de roemruchte zeilwedstrijd.

Geweldig

Het Spaanse Team Mapfre, dat het klassement leidt, werd derde. Zelfs de vijfde boot bereikte nog binnen een half uur na de winnaar de haven van Auckland. Team Brunel van Schipper Bouwe Bekking deed niet mee om de prijzen en eindigde als zesde.

"Ik heb nog nooit in mijn leven zo'n race gevaren. Het was een strijd vanaf de eerste mijlen. Het is geweldig om op deze manier te winnen", reageerde Tienpont na binnenkomst.

De 36-jarige Zuid-Hollander kende een tumultueuze start van de Volvo Ocean Race in oktober toen hij na een conflict met de hoofdsponsor uit het team werd gezet. Na een arbitragezaak stapte hij in Alicante alsnog aan boord voor een wedstrijd over in totaal 83.000 kilometer en acht maanden.

Het was de eerste etappezege voor Team AkzoNobel. De boot schreef eerder wel de havenrace in Hongkong op zijn naam.