De Nederlandse basketballers hebben in de kwalificatie voor het WK van 2019 hun derde nederlaag geleden. Kroatië was voor eigen publiek met 82-78 te sterk voor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren.

Oranje was de WK-kwalificatie nog begonnen met een verrassende thuisoverwinning (68-61) op het hoger aangeslagen Kroatië, maar kon die stunt maandag ondanks twintig punten van Thomas van der Mars in Zadar niet herhalen.

Nederland keek na het eerste kwart al tegen een royale achterstand aan (25-13), maar wist zich na rust terug te knokken. In het derde kwart greep Oranje zelfs even de leiding, maar een flinke tussensprint van Kroatië maakte een einde aan de aspiraties.

Toch mag Oranje zich na het tweeluik met de Kroaten de morele winnaar noemen. Aangezien de equipe thuis in Rotterdam met ruimere cijfers won, heeft Oranje een beter onderling resultaat. Dat doet ter zake als beide landen met evenveel punten eindigen.

Voor beide landen staan er in de poule nog twee duels op het programma. Nederland krijgt thuis nog bezoek van het ongeslagen Italië en Roemenië en moet Kroatië onder zich houden om door te mogen naar de volgende ronde.