Dafne Schippers heeft zondag een matige generale gelopen voor de WK indooratletiek volgende week in Birmingham. De Utrechtse kwam in Glasgow niet tot een toptijd op de 60 meter en werd vijfde in de finale.

De 25-jarige Schippers liep 7,22 en bleef daarmee ver verwijderd van haar persoonlijk record van 7,00. Twee jaar geleden in het Amerikaanse Portland pakte ze in 7,04 WK-zilver.

In de series in Glasgow kwam Schippers ook al niet uit de verf. Met haar tijd van 7,29 wist ze zich maar net te plaatsen voor de eindstrijd. Daarin kwam ze vooral op de eerste meters snelheid tekort op haar concurrentes.

De versnelling op de laatste meters bracht haar niet veel verder. Marie-Josée Ta Lou won de spurt in 7,07, vlak daarna kwam de Britse Dina Asher-Smith over de finish in 7,09. De Jamaicaanse Elaine Thompson, die Schippers twee jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro op de 200 meter van goud afhield, liep in 7,12 naar de derde plaats.

Samuel

Vorige week in Apeldoorn pakte Schippers nog de nationale titel in 7,09, maar ze beseft dat ze nog niet de topvorm heeft van twee jaar geleden. Bij de teampresentatie eerder deze week op Papendal liet ze al doorschemeren dat een medaille in Birmingham allerminst een eenvoudige opgave wordt. "De afstand is zo kort, het kleinste foutje in de eerste 30 meter betekent dat je gezien bent. Het is een loterij", zei ze.

Jamile Samuel, die in Birmingham ook de 60 meter zal lopen, haalde eveneens de finale in Glasgow. De Amsterdamse werd achtste in 7,29.

De WK indoor beginnen donderdag in Birmingham en in totaal doen er acht Nederlandse atleten mee. Naast Schippers en Samuel zijn dat Sifan Hassan (1500 en 3000 meter), Nadine Visser, Eefje Boons (allebei 60 meter horden), Madiea Ghafoor (400 meter), Eelco Sintnicolaas (meerkamp) en Koen Smet (60 meter horden).