Sifan Hassan komt volgende maand op zowel de 1500 als 3000 meter in actie bij de WK indoor in Birmingham. Op die eerste afstand verdedigt de 25-jarige Nederlandse haar titel.

Naast Hassan doen Dafne Schippers, Jamile Samuel (beiden op de 60 meter), Nadine Visser, Eefje Boons (allebei 60 meter horden), Madiea Ghafoor (400 meter), Eelco Sintnicolaas (meerkamp) en Koen Smet (60 meter horden) mee namens Nederland.

"Zeven atleten hebben aan alle kwalificatie-eisen voldaan en we hebben Hassan aan het team toegevoegd. Sifan heeft op een 'oversized' baan aan de kwalificatietijd voldaan; een baanlengte van meer dan 200 meter welke niet voor officiële records en kwalificaties in aanmerking komt", zegt Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie.

"Sifan is echter de verdedigend indoorkampioene op de 1500 meter en afgelopen zomer bronzenmedaillewinnares op de 5000 meter én finaliste op de 1500 meter bij het WK atletiek in Londen."

Twee jaar geleden pakte de in Ethiopië geboren Hassan in Portland goud door Dawit Seyaum (zilver) en Gudaf Tsegay (brons), die allebei voor Ethiopië uitkomen, achter zich te laten. Op de 60 meter pakte Schippers destijds zilver.

Dibaba

Hassan krijgt in Birmingham te maken met geduchte concurrentie, want eerder op dinsdag zegde de Ethiopische Genzebe Dibaba haar deelname toe aan zowel de 1500 als 3000 meter.

Op die laatste afstand werd ze in 2014 en 2016 wereldkampioene indoor. Op de 1500 meter was Dibaba in 2012 de beste.

Het wedstrijdschema biedt ruimte voor de Ethiopische om deze twee afstanden te combineren. Volgens de IAAF vaardigt Ethiopië ook Seyaum af voor de 1500 en 3000 meter.

De WK indoor worden van donderdag 1 tot en met zondag 4 maart gehouden in de Barclaycard Arena in Birmingham.