Joost Luiten heeft zondag de Oman Open gewonnen. Voor de Nederlandse golfer is het zijn eerste toernooizege sinds de KLM Open in eigen land in september 2016.

Voor de 32-jarige Luiten staat de teller nu op zes overwinningen op de Europese Tour. Vorig jaar kende de Bleiswijker echter een tegenvallend seizoen zonder prijzen.

Luiten greep in de Omaanse hoofdstad Muscat zaterdag de gedeelde koppositie met een uitstekende ronde van 66 slagen. Op de slotdag hield hij keurig stand en wist hij een aanval van de Engelsman Chris Wood af te slaan.

Met een totaal van 272 slagen had Luiten over vier rondes twee slagen minder nodig dan Wood, die als tweede eindigde. De Nederlander bleef daarmee zestien slagen onder het baangemiddelde.

Voorsprong

Luiten ging met de Fransman Julien Guerrier en de Engelsman Matthew Southgate als leider de slotdag in. Waar Guerrier en Southgate de voorsprong verspeelden op de slotdag, hield Luiten het hoofd koel.

In de laatste ronde kwam Luiten tot 68 slagen, vier onder het baangemiddelde. Vanaf de dertiende hole kwam hij alleen aan kop en de voorsprong van twee slagen gaf hij niet meer weg, al maakte Wood het nog spannend. Guerrier eindigde met -13 op de derde plaats.

De andere Nederlandse deelnemer, Daan Huizing, steeg op de slotdag nog tien plaatsen en eindigde als 21e. De 27-jarige golfer komt normaal een niveau lager uit op de Challenger Tour, maar had een uitnodiging gekregen voor Oman.

Birdies

Luiten begon donderdag met een ronde van 72 slagen helemaal niet zo sterk op de baan van Al Mouj Golf, maar kwam op de tweede dag uitstekend terug met een ronde van 66 slagen. Na opnieuw een ronde van 66 op zaterdag ging de Nederlander als gedeeld leider de slotdag in.

Daarin begon hij goed met birdies op baan twee, drie en vier. Hij verspeelde zijn voorsprong echter weer met bogeys op baan zeven en acht. Met opnieuw drie birdies op baan twaalf, dertien en zestien sloeg Luiten het beslissende gat met Wood.