Dafne Schippers heeft bij haar eerste wedstrijd van het seizoen direct de limiet voor de WK indoor op de 60 meter gelopen. De Utrechtse snelde bij wedstrijden in Gent naar 7,17 seconden in de series.

Met die tijd was Schippers (25) dertien honderdsten sneller dan de limiet voor de WK indoor. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter heeft haar zinnen gezet op de wereldtitel 60 meter.

Twee jaar geleden veroverde ze in het Amerikaanse Portland zilver op de kortste sprintafstand. Haar persoonlijk record staat op precies zeven seconden.

Schippers' optreden in de finale in het Topsportcentrum van Gent liep uit op een mislukking, omdat ze een valse start veroorzaakte en daardoor niet meer mocht meedoen.

Jamile Samuel won de finale in 7,21, haar beste tijd van dit seizoen. Naomi Sedney finishte als tweede in 7,27. Beide atletes doken onder de limiet voor de wereldtitelstrijd, die de Atletiekunie dus heeft gezet op 7,30. Samuel had die grens al eerder deze winter geslecht.

Vijf atletes

Er zijn nu vijf atletes die de limiet hebben gelopen op de 60 meter. Eerder voldeden Madiea Ghafoor en Janice Babel ook al aan de eis. De Atletiekunie zal normaal gesproken de snelste twee naar Birmingham uitzenden. Dat zijn vooralsnog Schippers en Samuel.

Churandy Martina kwam nog niet aan de tijd van 6,63 die hij nodig heeft voor een ticket voor de WK indoor. De sprinter van Curaçao spurtte in de finale van de 60 meter naar de tweede plaats in 6,72. Roelof Bouwmeester werd derde in 6,78.

Hordeloopster Eefje Boons liep wel de WK-limiet. De atlete uit Deventer won de 60 meter horden in 8,12 en dat was net onder de vereiste 8,14. Boons voegt zich bij Nadine Visser, die zich al had geplaatst voor de WK met een tijd van 7,91.

De WK indoor in Birmingham worden gehouden van 1 tot en met 4 maart.