Bondscoach Bram van Bokhoven gaat met een groep van acht turners toewerken naar de grote evenementen tot en met de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Kandidaten krijgen zaterdag in Den Bosch tijdens een zogenoemde Nationale Test de kans te laten zien dat ze de kwaliteiten hebben deel uit te maken van het Kernteam Tokio (KTT).

Gymnastiekbond KNGU heeft voor de mannen de selectieprocedure en de doelstelling vastgelegd. Die ligt voor de Spelen van Tokio op een plaats als team bij de beste acht landen en twee individuele medailles.

Het eerste belangrijke toernooi in de cyclus is de EK in augustus in Glasgow. Hoewel de definitieve selectie voor dat evenement begin juli wordt bepaald, stelt Van Bokhoven na de test van zaterdag al een voorlopige EK-trajectselectie samen.

"De kans is groot dat die dezelfde samenstelling heeft als het kernteam", aldus van Bokhoven. "De NK komende zomer zijn nog een open kwalificatiemoment voor de EK. Een turner van buiten het kernteam zou zich daar kunnen plaatsen voor de EK."

Nadruk op team

Vorig jaar konden de turners zich op de grote toernooien nog op hun individuele prestaties richten, maar dat gaat met het oog op de Spelen in Tokio veranderen. Bij de selectie wordt nadrukkelijk gekeken of een turner 'inpasbaar' is binnen het team.

Turners die in aanmerking komen voor het KTT zullen overwegend allrounders zijn. Zij krijgen prioriteit in het trainings- en wedstrijdprogramma.

Er worden ook trainingsgroepen gevormd voor turners die net onder de top zitten en toestelspecialisten. Turners kunnen doorstromen naar het kernteam als daar plaatsen vrijkomen.