James Harden heeft dinsdag een nieuw record gevestigd in de NBA. De sterspeler van de Houston Rockets kwam in de door zijn ploeg met 114-107 gewonnen wedstrijd tegen Orlando Magic tot zestig punten, tien rebounds en elf assists.

Niet eerder in de NBA kwam een speler in een 'triple-double' tot zestig punten. Het record stond op naam van de nu 69-jarige Calvin Murphy, die in 1978 tot 57 punten kwam plus minimaal tien assists en rebounds. Hij speelde destijds ook voor Houston Rockets.

Met zestig punten in één wedstrijd staat Harden op een gedeelde 57e plaats als het gaat om het hoogste aantal punten in één wedstrijd.

Wilt Chamberlain is recordhouder met honderd punten in één wedstrijd. Die maakte de speler van Philadelphia Warriors in 1962 tegen de New York Knicks.

Golden State

Golden State Warriors leed dinsdag de grootste nederlaag van het seizoen. De titelverdediger ging in Salt Lake City met 129-99 onderuit tegen Utah Jazz. Het was de elfde verliespartij voor de Warriors dit seizoen.

Ricky Rubio speelde met 23 punten en elf assists een belangrijke rol bij Utah Jazz. Joe Ingles en Donovan Mitchell kwamen allebei tot twintig punten.

De vorige vijf ontmoetingen tussen de twee teams leverden de Warriors, waar Klay Thompson 27 punten noteerde, steeds een overwinning op.

Cavaliers

Cleveland Cavaliers, vorig seizoen verliezend finalist, verloor eveneens. Detroit Pistons trok met 125-114 aan het langste eind.

Bij Cleveland viel Kevin Love uit. Hij brak een botje in zijn linkerhand. Het is nog niet duidelijk hoe lang Love niet kan spelen.