De Nederlandse handballers treffen in juni verliezend EK-finalist Zweden in de play-offs voor het WK volgend jaar in Denemarken en Duitsland.

Zweden streed zondagavond in Kroatië met Spanje om de Europese titel én rechtstreekse kwalificatie voor het WK. Spanje won de finale met 29-23. Het was al bekend dat de verliezer van de EK-finale het op moest nemen tegen Nederland.

Oranje won in de kwalificatie voor het WK vijf van de zes groepswedstrijden en is nu nog één stap verwijderd van een plek op de mondiale eindronde. De mannen, die de laatste jaren in de schaduw staan van de veel succesvollere Nederlandse vrouwen, deden slechts één keer mee aan het WK, in 1961.

Met Zweden als tegenstander lijkt een WK-ticket nog altijd ver weg. De Zweden zijn viervuldig Europees kampioen en tweevoudig wereldkampioen.

Finale

In de finale zondag tegen Spanje ging het aanvankelijk nog de goede kant op voor Zweden, dat halverwege leidde met 14-12.

Na de pauze veranderde het beeld van de wedstrijd, want Spanje overrompelde Zweden. Onder aansporing van de schutters Raul Entrerrios en David Balaguer en met een uitblinkende doelman Arpad Sterbik bogen de Spanjaarden de achterstand om in een riante voorsprong, waardoor Zweden een play-offs met Nederland wacht.