Marc Houtzager heeft zondag Jumping Amsterdam gewonnen. De Nederlander bleef met zijn paard Sterrehof's Calimero foutloos in de barrage.

Michel Hendrix eindigde met Baileys op de tweede plaats en Michael Greeve (Whitney Bb) maakte er een volledig Nederlands podium van. Hendrix en Greeve lieten evenals Houtzager alle balken liggen in de barrage, maar waren in tijd langzamer. 

De afsluitende wedstrijd van het Amsterdamse springconcours gaf overigens een zeldzaam beeld in de finale. Alle vijf de deelnemers in de barrage waren Nederlands.

Frank Schuttert (Chinati's Champion) werd vierde, Kevin Jochems (Captain Cooper) vijfde. Schuttert ging als snelste over de hindernissen, maar verspeelde de zege door één springfout.

26.000

Met zijn zege in Amsterdam verdiende de 47-jarige Houtzager ruim 26.000 euro. De geboren Drent won de grote prijs van Amsterdam, die sinds 1958 op de kalender staat, nog niet eerder en kon na afloop zijn geluk niet op. 

"Jumping Amsterdam is een fantastisch parcours, het publiek leeft geweldig mee", zei Houtzager. "Tussen hindernissen één en twee maakte ik een galopsprong minder dan Michel Hendrix en verder kon ik overal mooi doorrijden. Super mooi om te winnen."

Maikel van der Vleuten ontbrak in de Grote Prijs. Zijn paard Salomon liep een peesblessure op aan het rechter voorbeen doordat het dier zich verstapte in de springwedstrijd op zaterdagavond. Van der Vleuten brak daarbij een middenhandsbeentje omdat zijn hand dubbelklapte op de manenkam van zijn paard.

De organisatie van Jumping Amsterdam meldde zondag dat paard en ruiter het goed maakten en dat Salomon weer volledig kan herstellen na een periode van rust en begeleiding.