Michael van Gerwen heeft zich zaterdag op overtuigende wijze geplaatst voor de kwartfinales van de Unibet Masters. De Nederlandse nummer één van de wereld rekende in de eerste ronde met 10-6 af met de Belg Kim Huybrechts.

Van Gerwen maakte het zichzelf in de slotfase van de partij nog wel moeilijk door Huybrechts terug te laten komen van 9-1 naar 9-6, maar hij was uiteindelijk weer op tijd bij de les.

Van Gerwen neemt het zondag voor een plek in de halve finales op tegen de Engelsman James Wade, die eerder op de avond de Australiër Simon Whitlock met 10-8 opzij zette.

Whitlock wist nog wel bijna een negendarter te gooien, maar hij miste in de zeventiende leg bij een 9-7 stand met zijn laatste pijl in zijn derde beurt op een haar na de dubbel-12.

De tweede Nederlander die zaterdag in actie kwam, Benito van de Pas, slaagde er voor de tweede achtereenvolgende keer niet in de eerste ronde te overleven. Hij ging net als vorig jaar onderuit tegen de Schot Gary Anderson: 4-10.

Van de Pas begon met zijn nieuwe pijlen (de oude had hij na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het WK uit frustratie weggegeven) zeer matig aan de wedstrijd en keek al heel snel tegen een 0-4 achterstand aan.

Executie

De Tilburger kende daarna een korte opleving met twee gewonnen legs op rij, maar het bleek uitstel van executie, want Anderson trapte daarna het gaspedaal weer in en maakte binnen een mum van tijd een einde aan het duel.

Naast Van Gerwen, Wade en Anderson bereikte ook de Welshman Gerwyn Price op dag 2 de kwartfinales dankzij een enigszins verrassende 10-7 zege op de Noord-Ier Daryl Gurney.

Raymond van Barneveld (10-9 tegen de Engelsman Dave Chisnall), de Oostenrijker Mensur Suljovic (10-8 tegen de Engelsman Michael Smith), de Engelse wereldkampioen Rob Cross (10-3 tegen zijn landgenoot Ian White) en de Schot Peter Wright (10-5 tegen Alan Norris) veroverden vrijdag al een plekje bij de laatste acht.

Van Gerwen schreef het prestigieuze toenooi in Milton Keynes, waarop de top zestien van de Order of Merit te bewonderen is, de afgelopen drie jaar op zijn naam.

Voor de winnaar van deze editie ligt er een cheque van 60.000 Britse pond klaar. De verliezend finalist moet zich tevredenstellen met 25.000 Britse pond.

Na de Masters reist het dartscircus af naar Dublin waar donderdag de eerste speelronde van de Premier League op het programma staat.