De Nederlandse handballers staan komende zomer voor een zware opgave in de play-offs voor het WK. De equipe van bondscoach Erlingur Richardsson treft daarin de verliezer van de EK-finale.

Spanje en Zweden strijden zondagavond in Kroatië om de Europese titel én rechtstreekse kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Denemarken en Duitsland. De verliezer gaat naar de play-offs en treft daarin Oranje.

De ploeg van de IJslandse coach Richardsson won in de kwalificatie voor het WK vijf van de zes groepswedstrijden en is nu nog één stap verwijderd van een plek op de mondiale eindronde.

RIchardsson beseft dat zijn ploeg voor een bijzonder zware opgave staat. "We moeten de hoogste berg beklimmen om ons te plaatsen voor het WK. Als je de Mount Everest gaat beklimmen moet je jezelf goed voorbereiden en in goede vorm zijn, dat is waar wij ons nu op gaan focussen."

Schaduw

De Nederlandse handballers staan al jaren in de schaduw van de vrouwen, die de aansluiting hebben gevonden met de wereldtop. De mannen deden slechts één keer mee aan het WK, in 1961.

Richardsson ziet het duel met de verliezend EK-finalist niet per se als iets negatiefs. "Het is een goed moment om je te meten met de top. We kunnen zien hoe onze spelsystemen en filosofie werken tegen een van de beste teams van Europa. We blijven ons ontwikkelen richting het hoofddoel: het EK in 2020", aldus Richardsson.

Titelverdediger Frankrijk en de gastlanden Denemarken en Duitsland zijn vanuit Europa rechtstreeks geplaatst voor het WK 2019 en daar komt zondag de Europees kampioen bij. In de play-offs van komende zomer strijden achttien landen om negen tickets naar het WK.

Handbalsters

De Nederlandse handbalsters hoorden zaterdag dat ze groepshoofd zijn als ze zich weten te plaatsen voor het EK van eind dit jaar in Frankrijk.

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen ligt in de kwalificatiereeks op koers voor een plek op de Europese eindronde. Als het lukt, speelt Oranje eerst groepswedstrijden in Montbéliard. Daarna gaan de handbalsters dan door naar Nancy.

Op het EK van 2016 verloren de handbalsters in de finale van Noorwegen, op het recente WK in Duitsland pakten ze brons.