Rusland mag volgende maand definitief met 169 atleten meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat heeft het Internationaal Olympische Comité (IOC) zaterdag bevestigd tegenover het Duitse persbureau DPA.

De 169 sporters die het betreft hebben volgens het IOC geen dopingverleden en nemen daarom onder neutrale vlag deel aan de Winterspelen.

Ze moeten aan strenge regels voldoen. Zo is het voor hen niet toegestaan om Russische uitingen te dragen en moeten ze een integriteitscode ondertekenen.

Het IOC heeft Rusland vanwege het dopingschandaal bij onder meer de vorige Winterspelen in Sochi (2014) uitgesloten van deelname aan de komende Winterspelen. Onder strikte voorwaarden mogen 'schoon' verklaarde Russische sporters wel meedoen.

Een onafhankelijk panel, onder leiding van de Franse ex-minister van Sport Válerie Fourneyron, stelde een lijst samen van Russische sporters waarover geen twijfel bestaat.

Yuskov

Afgelopen donderdag liet Stanislav Pozdniakov, vicevoorzitter van het Russische olympische comité, al weten dat er 169 Russische sporters op de lijst zouden staan. "Helaas staan onze grootste topsporters niet op de lijst met 169 namen", zei Pozdniakov toen.

Onder anderen schaatsers Denis Yuskov en Pavel Kulizhnikov en olympisch kampioen shorttrack Viktor An kregen eerder te horen dat ze ontbreken op de lijst van het IOC en dus thuis moeten blijven.

Op de lijst van wel uitgenodigde sporters staan onder anderen schaatsster Olga Graf en shorttracker Semen Elistratov.

Pozdniakov doet er samen met sportminister Pavel Kolobkov alles aan om 39 uitgesloten sporters bij het internationaal sporttribunaal CAS alsnog op de Spelen te krijgen. De beroepszaken moeten voor het einde van de maand zijn afgehandeld.