Raymond van Barneveld heeft zich vrijdag met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales van de Unibet Masters. De Nederlander was in de eerste ronde ternauwernood met 10-9 te sterk voor de Engelsman Dave Chisnall.

Van Barneveld begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam dankzij twee breaks en een fraaie 130-finish al heel snel op een comfortabele 7-3 voorsprong.

De geboren Hagenaar raakte na de tweede pauze echter een stukje van zijn concentratie kwijt en liet Chisnall zelfs helemaal terugkomen tot 7-7.

Wat volgde was een zenuwslopende slotfase, waarin er zelfs een beslissende negentiende leg aan te pas moest komen.

Doordat Van Barneveld bij het ingooien de bull had gewonnen, mocht hij die beginnen en de huidige nummer tien van de wereld maakte het karwei bij zijn tweede matchdart alsnog gedecideerd af.

Van Barneveld neemt het zondag voor een plek in de halve finales op tegen de Schotse nummer twee van de wereldranglijst Peter Wright, die in zijn eersterondepartij met 10-5 afrekende met de Engelsman Alan Norris.

Cross

Kersverse wereldkampioen Rob Cross kende een succesvol debuut op de Masters. Hij zette in een Engels onderonsje Ian White met liefst 10-3 opzij.

Cross stuit in de kwartfinales op de Oostenrijker Mensur Suljovic, die de Engelsman Michael Smith met 10-8 de baas was.

De overige twee Nederlandse deelnemers in Milton Keynes, Michael van Gerwen en Benito van de Pas, komen zaterdagavond pas voor het eerst in actie tegen respectievelijk de Belg Kim Huybrechts en de Schot Gary Anderson.

Van Gerwen schreef het prestigieuze toenooi, waarop de top zestien van de Order of Merit te bewonderen is, de afgelopen drie jaar op zijn naam.

Voor de winnaar van deze editie ligt er een cheque van 60.000 Britse pond klaar. De verliezend finalist moet zich tevredenstellen met 25.000 Britse pond.

Na de Masters reist het dartscircus af naar Dublin waar donderdag de eerste speelronde van de Premier League op het programma staat. In de hoofdstad van Ierland staan onder meer Van Gerwen en Cross tegenover elkaar.