Het gehele bestuur van de Amerikaanse turnfederatie is vrijdag alsnog opgestapt naar aanleiding van het misbruikschandaal in de sport. Ook atletiekdirecteur Mark Hollis van de Michigan State University legde zijn functie neer.

Het bestuur van de Amerikaanse turnbond gaf gehoor aan het olympisch comité van de Verenigde Staten, dat in een open brief alle directieleden had gevraagd hun functie neer te leggen.

Begin deze week stapten al drie directieleden van USA Gymnastics op vanwege het schandaal dat afgelopen jaar naar buiten kwam. Meer dan 150 turnsters, onder wie viervoudig olympisch kampioene Simone Biles, onthulden misbruikt te zijn door voormalig teamarts Larry Nassar.

De 54-jarige Amerikaan werd woensdag veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar. Nassar kreeg in december al een gevangenisstraf van 60 jaar vanwege het bezit van kinderporno.

Hollis

Eerder op vrijdag legde ook atletiekdirecteur Hollis van de Universiteit van Michigan zijn functie neer. Nassar werkte bijna twintig jaar bij de instelling, waar hij patiënten misbruikte in zijn kliniek.

Hollis was destijds toezichthouder op de campus. Volgens ESPN was hij niet direct op de hoogte van de wanpraktijken van Nassar, maar wordt hem verweten te weinig te hebben gedaan met signalen en klachten die wezen op het misbruik door de turnarts.

In ieder geval zes slachtoffers van Nassar zouden het misbruik hebben gemeld bij begeleiders op de universiteit, maar de organisatie verzuimde om verdere actie te ondernemen. 

Onderzoek

Hollis zegt ondanks zijn ontslag graag mee te werken aan het aangekondigde onderzoek van de National Collegiate Athletic Association (NCAA), dat zich inzet voor atleten die nog studeren.

"Sinds mijn eerste werkdag als directeur bij deze universiteit heb ik mij altijd gefocust op de gezondheid en veiligheid van onze atleten. Dat zal altijd zo blijven", aldus Hollis. "Ik werk natuurlijk graag mee aan de komende onderzoeken, ook nu mijn pensioen is aangebroken."

Eerder deze week legde ook Lou Anna Simon, de hoogste baas van de Michigan State University, haar functie neer.