Het Amerikaans olympisch comité USOC heeft donderdag alle achttien directieleden van turnbond USA Gymnastics verzocht af te treden. Die oproep volgt een dag na de veroordeling tot 175 jaar celstraf voor voormalig teamarts Larry Nassar wegens seksueel misbruik.

"Alle huidige bestuursleden van USA Gymnastics moeten aftreden", schrijft Scott Blackmun, algemeen directeur van het USOC in een open brief.

De betreffende directieleden reageerden niet direct op die oproep, maar USA Gymnastics gaf wel een korte verklaring uit: "Het is beter om samen naar de toekomst te kijken en betekenisvolle veranderingen aan te brengen."

Woensdag besloot Lou Anna Simon al terug te treden als directeur van de Universiteit van Michigan. Nassar werkte jarenlang voor de onderwijsinstelling. Simon schreef in haar ontslagbrief dat ze begrijpt dat ze als medeschuldige wordt gezien.

Onderzoek

USOC laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren om te achterhalen hoe het grootschalige misbruik zo lang heeft kunnen doorgaan. De sportkoepel pleit ook voor een cultuurverandering in de sport en een nieuwe structuur bij de turnbond.

Drie bestuurders van USA Gymnastics legden maandag al hun functies neer in verband met het schandaal, nadat in maart vorig jaar ook al de voorzitter en de algemeen directeur van de trunbond opstapten.

Nassar is veroordeeld omdat hij schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van 160 veelal jonge turnsters en het bezit van kinderporno. Zijn bekendste slachtoffer is viervoudig olympisch kampioene Simone Biles. De 54-jarige Amerikaan werkte sinds 1986 bij de turnbond.